DOSSIER NOORDZEE

Salut en de kust

Oostduinkerke (10-2019) © Geert Huysman

Oostduinkerke (12-2018) © Geert Huysman

De Vlaamse kust. Ik kom er al jaren, op zoek naar dat unieke licht dat je enkel hier kunt vinden. Het is een plek vol contrasten. Ruige schoonheid aan de ene kant, die muur van afgrijselijkheid aan de andere.

De veranderlijkheid van de regio is ronduit fascinerend. Het strand dat er geen enkele dag hetzelfde uitziet. Het razende ritme waaraan jaar in jaar uit wordt gebouwd en verbouwd. De eb en vloed van de toeristenmeute.

Daar komt nu een extra dimensie bij. Als gevolg van de steeds sneller stijgende zeespiegel staat onze kust een drastische metamorfose te wachten. Dat de kustlijn er in 2100 helemaal anders zal uitzien, valt nauwelijks nog te betwijfelen.

Daarom zeg ik nu reeds vaarwel. Voor STIF stap ik de volledige Vlaamse kustlijn af, van Het Zwin tot De Panne. Ziehier mijn afscheidsbrief aan een regio die ongemerkt aan haar zwanenzang is begonnen.

/ lees verder /

Notities & beeldselecties

Beeldselectie #03

Beeldselectie #03

“Mocht de klimaatverandering op een bepaald moment echt leiden tot catastrofale situaties, dan dreigen we af te glijden richting een autoritair regime, dat ervoor zou kunnen kiezen het hele marktsysteem buitenspel te zetten.”

Lees meer
Ecume de mer

Ecume de mer

Waar dat schuim vandaan komt,  vraag ik. Ik loop er al een tijdje over te tobben. Het strand ligt er al maanden vol mee. Alsof de brandweer hier een laaiende vuurzee heeft gesmoord.

Lees meer
Beeldselectie #02

Beeldselectie #02

“Een stijging van 1 meter van het gemiddelde zeeniveau kan ertoe leiden dat ongeveer 63.000 hectare (van het kustgebied) op een negatieve hoogte terecht komt.”

Lees meer
Beeldselectie #01

Beeldselectie #01

“Misschien zullen bepaalde gebieden op termijn moeten worden overgelaten aan de zee en aan de natuur: het Nederlandse voorbeeld laat zien dat het onmogelijk is om alles met dijken te beschermen”

Lees meer
Licht vissen in de branding

Licht vissen in de branding

Het is een fascinerend beest, de Noordzee. Ik kom er graag. Liefst op koude grijze dagen, als ik haast alleen over het strand kan sjokken. Het oude lijf voort gegeseld door een striemende noordwester. Schurend zand dat zich ophoopt in versleten wandelschoenen. Ik verdwaal er vaak in overpeinzingen. Diepzinnige gedachten over het leven en de naderende dood.

Lees meer

Het grootste gevaar voor België? Klimatologisch wordt dat de stijging van de zeespiegel. Ik denk niet dat we voorbereid zijn op de volledige impact van het stijgende water. Aan de kust mogen ze dan wel de dijken aan het verhogen zijn, ik denk niet dat ze al nagedacht hebben over verregaandere maatregelen (zoals bijvoorbeeld) een ordelijke terugtrekking.

Valerie Trouet

Klimaatwetenschapper , De Standaard (5-11-2019)

error: Content is protected !!