point final

The STIF Project zal in stijl eindigen of helemaal niet. Editie 9, het verslag van een jarenlange zwerftocht door Vlaanderen, ligt nog ver in de toekomst, maar er wordt nu reeds hard aan gewerkt. Fotograaf Geert Huysman selecteert elke week enkele beelden uit zijn werkprints voor het project .  

Vlakland

Vlakland

Onze landbouwers geven er massaal de brui aan. Er zijn nauwelijks nog echte plattelandsgemeenten in Vlaanderen. En bouwshift of niet we verliezen nog steeds 7 ha openbare ruimte per dag. Het leven in één uitgestrekt verstedelijkt gebied, de città diffusa of nevelstad, is werkelijkheid geworden. Wat rest er nog van de Vlaamse ‘buiten’?

Van vogelaars en vurige wolken

Van vogelaars en vurige wolken

Voor dag en dauw uit je bed rollen is voor lieden zoals ik, die gebukt gaan onder een zeker ochtendhumeur, niet zonder ergernissen. 

Het einde van eindeloos

Het einde van eindeloos

Midden in de Vlaamse velden om je heen kijken en nergens ook maar één huis of fabrieksgebouw kunnen zien, wanneer is dat je nog eens overkomen? Juist.

Meer bepaald in de Far West

Meer bepaald in de Far West

Voor het nulnummer dook fotograaf Geert Huysman diep in de archieven. In 2009 volgde hij enkele weken lang een groep Vlamingen met een fascinatie voor het 19de eeuwse Wilde Westen.
“Mijn nieuwe vriend meende het bloedserieus: deep down voelde hij zich cowboy.”

Licht vissen in de branding

Licht vissen in de branding

Het is een fascinerend beest, de Noordzee. Ik kom er graag. Liefst op koude grijze dagen, als ik haast alleen over het strand kan sjokken. Het oude lijf voort gegeseld door een striemende noordwester.

Nog twee keer slapen

Nog twee keer slapen

Een man op het strand. Niet meer dan een schim in tegenlicht. Hij wuift. Naar zijn vrouw. Een vriend. Zijn hond. Naar zijn kleinkind, misschien. Zo’n felle springer, die ergens buiten beeld gillend door het zand rolt. Zoals kinderen vaak doen. De man kijkt. En wuift.

Tarbotstraat

Tarbotstraat

Of ik weet waar de Tarbotstraat precies is, vraagt de man. Dat is hier in de onmiddellijke buurt, zeg ik. Ergens in die richting.

Ecume de mer

Ecume de mer

Waar dat schuim vandaan komt,  vraag ik. Ik loop er al een tijdje over te tobben. Het strand ligt er al maanden vol mee. Alsof de brandweer hier een laaiende vuurzee heeft gesmoord.

Als het eten maar goed is

Als het eten maar goed is

Waar het naartoe gaat deze zomer? Portugal, zeg ik. Enige vreugde in de stem. Omdat ik er nog nooit eerder geweest ben en er dus naar uitkijk. Tja, zegt hij. Mooi land, vriendelijke mensen, zegt hij. Maar als hij heel eerlijk is een beetje te mainstream voor hem.

Lach, vampier

Lach, vampier

Hij is haar vrolijke vampier. Elke avond, na zonsondergang, verschijnselt hij waanzinnig gillend in haar kamertje. Met het donsdeken tot net onder de neus, ligt ze hem op te wachten. “Neen, ik wil niet”, zegt ze, en zelfs het licht van de witte maan deinst terug voor de zilveren kracht van haar blik.

Begijnhofstilte

Voor het eerst een begijnhof betreden, is een bizarre, haast spirituele ervaring. Het is de stilte, die vederlicht over je heen spoelt en als spinrag aan je lijf blijft kleven.
Het is behoorlijk desoriënterend om midden in de stad, van het ene moment op het andere, ondergedompeld te worden in een poel van bijna-geluidloosheid. Net onder de toegangspoort van het Gentse Groot Begijnhof Sint-Elisabeth treft de overgang me als een stomp in de maagstreek.

Eindeloos vibreren

Eindeloos vibreren

Ik sta midden op de Scheldebrug van Temse, wachtend  op de duisternis. Het is een kille avond in maart. IJskoude regen geselt mijn gezicht. Een gure wind trekt en sleurt aan de indrukwekkende stalen constructie onder mijn voeten.
Foto’s aan het nemen? De ONV (onvermijdelijke nieuwsgierige voorbijganger). Hij wijst uitgebreid naar de brug, kadreert ze tussen zijn magere armen met grote, haast  dramatische gebaren. Verzekert me dat ik hier aan het juiste adres ben. In Temse hebben ze namelijk de grootste.

error: Content is protected !!